Kultur & Gastronomi

Katalonien

Katalonien i nordöstra Spanien, med Pyrenéerna som fond,  är en fantastisk natur-upplevelse. Under resans gång blir det flera kulinariska höjdpunkter där det katalanska kökets urgamla traditioner uppskattas lika mycket som dess moderna avant garde cuisine. Vi bekantar oss med Kataloniens långsträckta historia, språket, traditionerna och den levande kulturen.
I grekernas fotspår uppsöker vi de vackert belägna lämningarna Empuries i norr och följer romarnas Via Augusta söderut till staden Tarraco, dagens Tarragona med sin imponerande akvedukt, romerska teater och cirkus. Vi tar er med på en resa tillbaka i tiden när vi besöker medeltida och genuina byar som Besalú , Pals och Peratallada.  Vi upplever storslagen bokskog till häst och vagn bland utslocknade vulkaner i naturparken La Garrotxa. Marc Chagalls blåa Paradis, den fina kuststaden Tossa de Mar blir en gastronomisk höjdpunkt av det lokala traditionella köket med en utsökt Cim i Tomba.  Natursköna badvikar med transparent och smaragdgrönt vatten lockar till dopp. Den dramatiska vilda kusten La Costa Brava med sina raviner , stup , väldoftande pinjeskog  och ständigt gröna korkekar är ett måste att upplevas från havet.
Vi tar del av historierika Barcelona i Antonio Gaudís fotspår med flera av Unescos Världsarv, upplever naturfenomenet Montserrat och dess tusenåriga kloster. Vi dyker ner i Salvador Dalis surrealistiska värld och fascineras av hans genialitet. Konstnärer som Miró , Picasso och Tapies lockar inte bara oss utan även tusentals andra besökare från när och fjärran. Vi tar del av kataloniens vinhistoria och tar del av katalanernas passion för den sprittande cavan.
Kontakta oss för att skräddarsy en härlig vistelse med många livsbejakande ingredienser.

Galicien

Galicien är det gröna och delvis orörda paradiset i Spaniens nordvästra hörn. Här frodas dom enorma hortensiabuskarna och de väldoftande tätbevuxna eucalyptus skogarna. Vackra fjordliknande vikar skär in i kustlandskapet med genuina och mysiga fiskelägen som inbjuder till gastronomiska höjdpunkter av havets läckerheter. Galicien stoltserar med fem DO-distrikt och de fina och aromatiska vita vinerna tillhör Spaniens bästa. I det vackra Ribeira Sacra växer vinrankor i terrasser och den röda menciadruvan skapar det lokalt uppskattade smakrika röda vinet. Vi upptäcker historiska kulturskatter och världsarv som staden Santiago de Compostela med sin mäktiga katedral. Precis som vi kommer människor från när och fjärran för att vandra  längs med den uråldriga pilgrimsleden , El Camino  de Santiago, uppsöka de välgörande varma källorna i Ourense och uppleva den vackra romerska stadsmuren i staden Lugo. De vidunderliga naturscenerierna längs med den stormpiskade djärva Atlantkusten blir en stor kontrast till den fridfulla landsbygden med sina granitgrå hus och traditionella hórreos, stolpbodar, som utmärker sig mellan åkerlapparna. Galiciens keltiska arv är påtagligt i de många legender och myter som berättas från generation till generation och inte minst när det gäller folkmusiken där las gaitas, säckpiporna, dominerar och vi kan förstår att en del av galicierna känner sig närmare besläktade med irländare än spanjorer.  

Andalusien

Andalusien är kanske den mest unika och kontrastrika region i Spanien, med sin fascinerande historia, där fenicier, greker, romare, vandaler, goter och morer lämnat många historiska skatter. Den moriska erövringen gjorde Cordoba, Sevilla och Granada till en av de mest sofistikerade civilisationerna under medeltiden och idag stoltserar dessa pärlor med uppseendeväckande monument och byggnader varav flertalet  tillhör Unescos  världsarv

Vi upptäcker under vår vistelse Pablo Picasso´s Málaga med sin rika historiska stadskärna . Tarifa vid Gibraltarsundet är surfarnas paradis, feniciernas Gadir, dagens Cadiz, Europas äldsta stad och en riktig pärla. Andalusie bjuder på häpnadsväckande landskap där höga bergskedjor genomkorsas av bördiga dalar, där slättlandskapet bildar ett hav av gröna olivlundar. Vackra pueblos blancos, vita byar, som Frigiliana, Setenil de las bodegas, Arcos de la Frontera och Grazalema tar oss tillbaka till en svunnen tid. 

Andalusernas själ är levande i musiken, sången och flamencodansen. Kryddor från orienten smaksätter det andalusiska köket, tapas traditionen är en del av vardagen och andalusernas gästvänlighet och glädje uppenbaras vid sammankomster där även den mest okände känner sig välkommen. Många är de skatter vi upptäcker tillsammans under vår resa i denna del av Spanien. Låt oss föreslå en intressant och kontrastrik vecka bland Andalusiens pärlor !

Baskien

Baskien med sitt vackra läge vid Biscayabukten hänför oss med sin säregna identitet som genomsyrar precis allt. Vi bländas av Bilbaos spektakulära Guggenheimmuseet och den charmiga gamla stadsdelen, El Casco Viejo. Historien gör sig påmind när vi besöker Baskiens vagga, staden Gernika som bombades svårt av Hitlers Luftwaffe 26 April 1937. Pablo Picasso skildrade händelsen i sin målning med samma namn som en våldsam protest mot krig och fascism. Vi utforskar den vilda och vackra Costa Vasca när vi kommer till kustbyn Zumaia. Här fascineras vi av imponerade flysher, geologiska klippformationer som formats under mer än 50 miljoner år. Landskapet får oss att tappa andan och kanske vi känner igen oss, platsen användes som scenografi i serien Games of Thrones. Glamorösa San Sebastian med sin vackra strand La Concha och den mysiga gamla stan Parte Vieja blir en kulinarisk upplevelse. Baskisk pintxosrunda med friskt txakoli vin, där vi besöker dom lokala tavernorna och möter den vänliga ortsbefolkningen, blir en minnesvärd stund.  Uppifrån Monte Igueldo får vi en härlig utsikt över motsatta berget Monte Urgell och ön Santa Clara. En utflykt till den skyddade biotopen San Juan de Gaztelugatxe  blir oförglömlig , 213 trappor slingrar sig upp till toppen och kapellet med en fantastisk utsikt. Ett vingårdsbesök hos en txakoliproducent är ett måste, det vita vinet är ett av Spaniens bästa! En avstickare till Rioja Alta med orten Haro hinner vi också med. Här provsmakar vi de världskända vinerna och njuter av dom lokala läckerheterna. Detta och lite till gör vistelsen i Baskien till en resa att minnas för all framtid.